Hoe is het Coronavirus ontstaan?

Hoe is het Coronavirus ontstaan? Het antwoord op deze vraag is al vaak gegeven, maar is vaak niet voor iedereen helemaal te begrijpen. Daarom zullen wij proberen om de vragen: waar komt het coronavirus vandaan en het ontstaan van corona, uit te leggen in simpele “Jip & Janneke” taal.

Misschien is het handig om eerst kort in te gaan op het fenomeen “virus”. Het is handig om te weten dat praktisch ieder mens en dier virussen bij zich draagt. Dit is op zich ook niet echt iets om je druk om te maken. Virussen kunnen worden overgedragen van mens tot mens, van dier tot dier, van mens tot dier en van dier tot mens. Deze laatste 2 zijn minder voor de hand liggend dan de eerste 2.

Virus overdracht van dier tot mens.

De geschiedenis leert ons dat de meest gevreesde virussen zijn ontstaan wanneer ze werden overgedragen van dier tot mens. Denk dan aan: SARS, Ebola, BSE, de pest, de vogelgriep, de varkensgriep, hondsdolheid, Q-koorts & hepatitis E. Deze ziekten worden ook wel “zoönosen” genoemd en hebben in het verleden al meer dan 2.000.000 mensen het leven gekost.

Recente coronavirussen SARS & COVID-19

Vrijwel iedereen zal zich nog wel de SARS epidemie van 2002-2003 herinneren. Deze ontstond toen in China en er is nooit met 100% zekerheid vastgesteld welk dier verantwoordelijk was voor de overdracht van het virus. Wetenschappers gingen er vanuit dat de civetkat (die in China wordt gegeten) de “schuldige” was. Deze was op zijn beurt naar alle waarschijnlijkheid besmet door de Chinese Hoefijzer Vleermuis.

Recentelijk ontdekten Chinese wetenschappers dat het nieuwe coronavirus gerelateerd is aan coronavirussen die voorkomen in vijf in Azië levende diersoorten, waaronder de gemaskerde palm civet (Paguma larvata), de Aziatische palm civet (Paradoxurus hermaphroditus), de Aziatische civetkat (Viverra sp) en hoefijzer vleermuizen (Rhinolophus spp).

De virussen in deze dieren zijn niet exact hetzelfde virus dat nu voorkomt bij de mens, maar die van de hoefijzer vleermuizen toont de grootste overkomst van 96,2%. Daarom wordt er vanuit gegaan dat het nieuwe coronavirus via deze vleermuizen, weer bij een civetkat of een soortgelijk dier en via dit dier bij ons terecht is gekomen. DIT IS GEEN 100% GARANTIE.

Het Proces van Overdracht?

Dit is waarschijnlijk hoe het huidige Coronavirus bij ons terecht is gekomen.

Hoefijzer Vleermuizen

Virus drager / reservoir

Naar alle waarschijnlijkheid is de bron van het nieuwe coronavirus de Chinese Hoefijzer Vleermuis, die het virus in zich draagt. Het diertje wordt er zoals vooralsnog bekend zelf niet ziek van maar kan andere wilde dieren wel besmetten met het virus. Dit kan door het bijten van een ander dier of omdat een ander dier in aanraking komt met het bloed of de ontlasting van hoefijzervleermuizen.

Civet kat

Het waarschijnlijke Gastdier

De Civet kat is een wild dier dat vooral Zuidoost-Azië. Het is een roofdier dat lijkt op een kat, maar toont ook overeenkomsten met de otter. Het is hoogstwaarschijnlijk dat dit dier besmet raakt doordat het wordt gebeten door een hoefijzervleermuis of dat het in aanraking komt met bloed of ontlasting van hoefijzervleermuizen.

Illegale Dierenmarkten

De mens is de grote schuldige

Zoals bij praktisch alle ellende op de wereld, is de mens de grote schuldige.Het is natuurlijk makkelijk om de civetkat of de hoefijzer vleermuis als de schuldige aan te wijzen van de Corona Pandemie van dit moment. Maar dat is erg kort door de bocht. Dit zijn dieren die in het wild leven en als drager normaal gesproken niet zomaar in contact komen met de mens! Door de nogal “vreemde” tradities (volgens ons westerlingen) van de Aziaten, ontstaan de grootste problemen. Illegale dierenmarkten, waar de Chinese overheid te weinig aan doet, zijn de bron van alle ellende. Hier worden o.a. civetkatten verkocht, om vervolgens op volledig onhygiënische wijze te worden geslacht waardoor het virus via bloed en/of ontlasting die daarbij vrijkomt wordt overgedragen op de mens.

2 REACTIES

  1. Ok… helder… interessant stuk. Denk dat die chinezen en allemaal die aziaten het toch nooit zullen leren. De meest vreemde gewoontes houden ze er op na. Stel dat wij ratten of duiven gewoon in de achtertuin zouden gaan slachten… dan zou het niet lang duren voor bij ons ook enge ziektes uit zouden breken..

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in