Het is 1 juli en dat betekent dat de coronamaatregelen flink worden versoepeld. Volgens het kabinet gaat Nederland vandaag van een ‘intelligente lockdown’ naar ‘ruimte met regels’.

Eén basisregel blijft voor volwassenen overeind: houd anderhalve meter afstand tot anderen. Al is er een uitzondering waar vooral opa’s en oma’s blij mee zullen zijn: kinderen tot 12 jaar hoeven onderling en tot volwassenen geen afstand meer te houden. Ze kunnen opa en oma dus weer een knuffel geven.

Jongeren tot 18 jaar hoeven vanaf vandaag ook onderling geen afstand meer te houden, maar moeten dat nog wel doen bij volwassenen. En er verandert meer; hieronder de belangrijkste wijzigingen op een rij.

Vanaf vandaag geldt er geen limiet meer voor het aantal bezoekers van evenementen, zolang iedereen anderhalve meter afstand kan houden, je vooraf een plek kunt reserveren en er een gezondheidscheck is. Kan er niet aan die voorwaarden worden voldaan, dan geldt er een maximum van 100 bezoekers binnen en 250 buiten.

Deze versoepeling heeft grote gevolgen, want onder bijeenkomsten vallen ook bezoekjes aan de horeca, theaters, bioscopen en gebedshuizen. Ook betekent het dat je meer mensen kunt uitnodigen voor verjaardagen, buurtfeestjes, bruiloften en uitvaarten.

Daarnaast maakt de verruiming het mogelijk dat ook kermissen en stadions weer opengaan, al moet ook daar anderhalve meter afstand worden gehouden. En voor supporters zijn zingen en spreekkoren verboden, om de kans op verspreiding van het virus te beperken.

Het openbaar vervoer is vanaf vandaag ook weer toegankelijk voor niet-noodzakelijke reizen. In de bussen, trams, metro’s en treinen kunnen alle zitplaatsen weer worden gebruikt. Niet-medische mondkapjes blijven verplicht en reizigers wordt wel gevraagd om drukte te mijden en zo veel mogelijk buiten de spits te reizen.

Ook voor taxi’s en touringcarbedrijven is er goed nieuws. Die mogen weer met volle voertuigen gaan rijden. Wel moet een plek worden gereserveerd, een gezondheidscheck gedaan en een mondkapje worden gedragen.

En tot slot de auto: iedere bestuurder mag weer mensen uit een ander huishouden meenemen. Bij het carpoolen geldt geen mondkapjesplicht, wel wordt geadviseerd om er een te dragen.

Ook voor sporters zijn er vanaf vandaag veel versoepelingen. Zo kun je weer terecht in de sportschool en zijn alle binnen- en buitensporten weer toegestaan. Bij contactsporten zoals voetbal hoeft geen afstand te worden gehouden.

Ook sportkantines gaan weer open. Daar moet wel afstand worden gehouden, net als in de kleedruimtes. Dat geldt overigens alleen voor volwassenen, voor jongeren tot 18 jaar is afstand houden onderling dus niet verplicht.

Tenslotte kunnen alle mensen met contactberoepen vanaf vandaag weer aan het werk. De kappers en fysiotherapeuten mochten dat al, maar vanaf vandaag mogen ook de sekswerkers weer aan de slag. Ook mag er weer contact zijn tussen hulpbehoevenden en hun begeleiders en mogen masseurs, sporters, acteurs en dansers weer aan het werk.

Alleen de nachtclubs en discotheken blijven voorlopig nog dicht. Daar kijkt het kabinet begin september opnieuw naar.

Heb jij behoefte aan Liefde, Gezelligheid of Spanning?

Ontdek dan nu het nieuwe netwerk voor Dames & Heren die op zoek zijn naar een Relatie, Vriendschap en Plezier! Wat is jouw geslacht?
Bron: NOS.nl || Bekijk Originele artikel
De NOS biedt, als één van de grootste nieuwsorganisaties van Nederland, altijd en overal onafhankelijke en betrouwbare verslaggeving op het gebied van nieuws, sport en evenementen. Website: https://nos.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in